Önismereti pszichodráma csoport

„Dolog elől futsz vagy keresel valamit?”

Mindannyiunk életének útján vannak könnyebb és nehezebb szakaszok. Ha úgy érzed, a mostani göröngyösebb, több rajta az akadály vagy kevesebb a napfény, és szeretnél támogató útitársak segítségével továbbhaladni rajta, akkor lehet, hogy Neked is szól ez a csoport. Olyan közeg vár, ahol mindenki a saját útját járhatja, de mégis számíthat a társak és a csoport módszereinek, vezetőinek segítő erejére, hogy megtegye a következő lépéseket.

A legfeljebb 16 fős csoportot a jelentkezőkkel történő előzetes beszélgetés alapján úgy állítjuk össze, hogy a kérdéseik, elakadásaik alapján egymást támogatni képes és sokszínű közösség alakuljon ki.


Hogy néz ki egy csoportalkalom?

A nap elején segítjük a résztvevők ráhangolódását az aktuális kérdésükre, témájukra, és lehetőséget adunk a csoportnak a választásra, hogy mely témákkal dolgozunk aznap. Mindenki megkeresheti saját kérdéseire saját válaszait a pszichodráma és a meseterápia módszereinek segítségével, megtapasztalva a játék és a képzelet felszabadító erejét, kapcsolódva belső erőforrásaikhoz. A játékokat feldolgozás követi, amelyben a résztvevők megfogalmazhatják kapcsolódásaikat, felismeréseiket a játék és saját témájuk között. A másfél éves folyamat során figyelünk arra, hogy mindenki lehetőséget kapjon egyéni játékokra.


Miért jó a csoport, például az egyéni önismereti munkához képest?

Témától és élethelyzettől is függhet, hogy az egyéni vagy a csoportos önismereti forma az ideális.

Az a tapasztalatunk, hogy egy önismereti csoport olyan őszinte és támogató közeget jelent, ahol könnyebben és tisztábban lehet találkozni fontos kérdéseinkkel. Megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül, hogy természetes akár a megtorpanás, akár a tanácstalanság, amit egy-egy nehézség kapcsán megélünk. Emellett a csoport, ha figyelmesek vagyunk, sokszor szembesít olyan problémáinkkal, gyengeségeinkkel, amelyeket nem tudtunk vagy nem akartunk meglátni eddig. Gyakran beszámolnak a résztvevők arról, hogy egy-egy társuk játéka milyen váratlan módon hozott számukra is fontos felismerést, amely az előrelépésüket segítette saját témájukban. Ilyen csodák csak csoportban tudnak történni.


Szükséges bármilyen előképzettség vagy színészi tehetség?

A pszichodráma nem igényel semmilyen színészi képzettséget vagy tehetséget. A „dráma” szó arra utal, hogy életünk, lelkünk színpadát tudjuk megjeleníteni, ahol nevet és testet ölthet a témánk, és ezen a színpadon végezhetünk olyan átalakítást, hogy aztán a csoporton kívül, az életünkben is elindulhasson a változás. Sokszor a mesék adnak ehhez az átrendezéshez egy-egy bölcs kérdést, szempontot vagy csodálatos segítőt. A csoportfolyamat első néhány alkalmán segítünk a résztvevőknek ráhangolódni a pszichodráma és a meseterápia nyelvére.


Mit tegyek, ha még nem tudom eldönteni, szeretnék-e belevágni?

Nem könnyű döntést hozni a részvételről egy ismeretlen vezetőkkel dolgozó csoportban, amely talán ismeretlen módszereket használ. Ezért a döntésnek és elköteleződésnek több lépése van:
  1. Egy személyes beszélgetéssel kezdődik, mely során képet kaphatunk a célról, amiért a csoporthoz csatlakoznál, és Te választ kaphatsz minden kérdésedre, ami a döntésedhez szükséges. Természetesen a találkozás előtt is van lehetőséged kérdezni tőlünk az elérhetőségeinken.
  2. Bármennyire is igyekszünk elmondani, mi történik, személyesen kipróbálva lehet eldönteni, hogy ez-e a Neked való csoport és módszer. Ezért az első két alkalom „nyitott”: ekkor lehetősége van a tagoknak úgy dönteni, hogy mégsem dolgoznak a csoportban. A második alkalom végén kérünk elköteleződést, ami biztosítja a részvételedet a csoportalkalmakon a folyamat legvégéig. Innentől tudhatják a csoporttagok, hogy számíthatnak egymásra hónapról hónapra.

Tudnivalók

200 óra, összesen 20 találkozás
Havi egy szombati alkalom 10-19 óráig, és a teljes folyamat alatt két szombat-vasárnapi dupla alkalom.
Időtartam: 2023 eleje – 2024 közepe
Egy alkalom díja: 25 000 Ft

Csoportvezetők

Szathmári Edit tanácsadó szakpszichológus, közgazdász, pszichodráma vezető

Ferencz Veronika pszichológus, meseterapeuta, pszichodráma vezető

Érdeklődés, jelentkezés
Jelentkezés
CÍM:
1137 Budapest, Pozsonyi út 16. II/10. 39-es kapucsengő
EMAIL CÍMEINK:
Ferencz Veronika:
veronikaferencz@yahoo.co.uk

Szathmári Edit:
szathmari.edit@gmail.com
TELEFON SZÁMAINK:
Ferencz Veronika:
+36 30 660 2798

Szathmári Edit:
+36 30 232 3170


    Copyright © 2022 Pozsonyi16
    Logo és színpaletta: Frech Lili
    Fotók: Heli Tamás
    Minden jog fenntartva.